Jelenlegi hely

Kimle

A Mosoni-Duna kanyarulatában, a Mosomagyaróvárt és Győrt összekötő ősi út mellett helyezkedik el Kimle. A község három településrész - Horvátkimle, Magyarkimle és Novákpuszta - egyesítésével jött létre. A Hanság és a Szigetköz, Magyarország e két önmagában is különleges területe találkozik a község határában, és ezáltal rendkívül gazdaggá teszi a környék növény- és állatvilágát. A folyó, a folyópartokat szegélyező erdők sok ritkaságot rejtenek az érdeklődők számára. A Mosoni-Dunán egyre élénkebb a vízi turizmus, melynek következtében sok turista fordul meg Kimlén. Éjszakákat a két kempingben és két panzióban tölthetik.

Érdekes és szinte egyedülálló az ekkora lakosságszámú (2305 fő) településen a lakók sokfélesége. Évszázadok óta élnek itt együtt horvátok, németek, magyarok. 1534-ben telepedtek ide a horvátok, a németeket pedig 1767-ben Mária Terézia Bajorországból hívta ide. Mindkét nemzetiség nemzetiségi önkormányzatot alakított, fő céljuk a hagyományaik, kultúrájuk ápolása. Tevékenységük egyre meghatározóbb a falu életében.

A magyarkimlei templom 13. századi építészeti emlékeket őriz. Nem messze tőle a 120 éves hársfa mellett áll a Szentháromság-szobor. IV. Béla szobrát a Millennium tiszteletére állították 2001-ben. A horvátkimlei temetőbe a háborús hősök emlékére ültetett gesztenyefasor vezet, a fák között a faragott stációk Balázs András fafaragó alkotásai. A temetőben nyugszik Mate Mersich tudós papköltő. Novákpuszta új templomát 2005-ben szentelték fel. Kimlén vezet keresztül a Szent Jakab és a Szent Márton zarándokútvonal.

Aki el akar jutni hozzánk, jöhet vízen és szárazföldön. A Mosoni-Duna kanyarog keresztül a falun, a vízi turisták több órán keresztül Kimlén eveznek, s végül Novákpuszta után csorognak ki a falu területéről. Településünk azon 10 magyar helység közé tartozik, melyet folyó szel ketté, a falu közepén található az összekötő híd.

A faluban élénk közösségi élet folyik, civil szervezeteink, sportegyesületeink, kulturális csoportjaink az év folyamán színes kulturális programokkal, és évente két sárkányhajó versennyel várják községünkbe az érdeklődőket.

Polgármesteri Hivatal Kimle
Cím: 9181 Kimle, Vízpart u. 2.
Tel.: +3696/ 228-030
Fax: +3696/ 572-026
Web: www.kimle.hu
E-mail: polgarmester@kimle.hu